23 mrt Brie de Meaux
Brie de Meaux is gemaakt van rauwe melk en heeft de beschermde AOP status (Appellation d’Origine Protege).
Deze kaas wordt ook wel de “koning der kazen” genoemd. De Brie de Meaux wordt zelfs al bij het ontbijt gegeten. Brie de Meaux is zo’n bijzondere kaas met een verhaal. Deze specialiteit was al in de tijd van Karel de Grote bekend, dan hebben we het over de vroege Middeleeuwen! Dit is dus een authentieke kaas bij uitstek. In 1814 is Brie de Meaux tijdens een congres van staatslieden in Wenen verkozen tot “Le Roi des Fromages’: de Koning der Kazen.
In Frankrijk, het land waar zo’n 500 verschillende soorten kazen worden geproduceerd, heeft Brie de Meaux een heel speciale positie. Bij bijzondere gelegenheden komt deze kaas op het plateau. Als afsluiting van een maaltijd met goede vrienden of familie, tijdens de feestdagen of op trouwerijen: wanneer het gezelschap compleet is, komt Brie de Meaux op tafel.”
Brie de Meaux wordt geproduceerd in het departement Seine-et-Marne, de streek ten oosten van Parijs. De productie vindt plaats in zes fabrieken en één boerderij. De productie is beperkt.
Voor elke brie is er 23 liter rauwe melk nodig. Een Brie de Meaux weegt 2,8 kilogram, heeft een diameter van 35 tot 37 centimeter en is tweeënhalve centimeter hoog.
Verder heeft de brie een vetpercentage van 45% (ter vergelijking: de populaire roombrie zit op 60%). De rijping neemt vier weken in beslag, een periode waarin de kaas regelmatig wordt gekeerd. Het enige dat er aan toegevoegd wordt, is een beetje zout. Brie de Meaux staat bekend om de typische rauwe melksmaak. De Franse prefereren steeds vaker een iets aangerijpte Brie de Meaux.