16.00 uur Verwenmomentje

Port is het bekendst als een aperitiefje. Maar dit heerlijke fruitige en krachtige drankje combineert ook kaas en kaas- gerechtjes. Voor op een lazy zondag middag, het klokje tegen vieren en als de lekkere trek begint.

Port

Port wordt gemaakt van verschillende inheemse Portugese druivensoorten. Tijdens de gisting wordt wijnalcohol toegevoegd wat zorgt dat de gisting stopt. Daardoor wordt Port sterker en zoeter dan gewone wijn.

Blend

Is Port die gemaakt wordt van wijnen uit meerdere oogstjaren. Voorbeelden zijn witte Port, Ruby en Tawny. En dan is er ook nog Port die gemaakt wordt van wijn uit één jaar. Bijvoorbeeld Late bottled Vintage (LBV) en Colheita.

Witte Port = Lekker fris en fruitig

Elke soort Port heeft een specifieke smaak. Witte Port is fris en fruitig en kan het best gekoeld gedronken worden. Deze smaakt verrukkelijk bij zachte jonge kazen in combinatie met walnoten en hazelnoten. Maar ook een ouderwets lekker soesje gevuld met kaas of bruchetta met geitenkaas past goed bij een glas witte Port.

Rode Port = zacht en toch krachtig

De smaak is zacht genoeg om bij jonge kaas te passen en krachtig genoeg voor bij pittige en pikante kaas. Tussen rode Ports zijn ook verschillen te proeven. De Ruby is ferm en fruitig en de Tawny en Colheita zijn vrij zacht. Probeer eens een Tawny met een stukje Reblochon gesmolten op korstdeeg, yammie. De late bottled vintage zijn fruitige, ferme, en zachte smaken gecombineerd waardoor dit super gaat met een stuk blauw aderkaas zoals de klassieke combinatie met Stilton.

Kaatje heeft een relatief klein Port huis als leverancier.

Krohn port levert port met volle rijke smaken.

We hebben witte port in twee smaken, classic en Lagrima, rode Port in ruby, tawny, LBV, colheita en voor de liefhebbers ook op bestelling diverse vintage jaren.