Alles over Cabernet Sauvignon

Werelds druifje


Cabernet Sauvignon is de druif met daarnaast ook de gelijknamige rode wijn. Zeer geliefd bij wijndrinkers en makers. De meest bekende wijnen van deze druif komen uit de Bordeaux streek in Frankrijk en dan uit de Medoc wat een onderdeel is van de Bordeaux. Dit zijn wijnen van pure klasse en menig wijnmaker probeert het succes van deze te kopiëren.

Oorsprong

De basis ligt dus in de Bordeaux. Maar waar ze in de hele wereld wijn maken van alleen deze druif doen ze dat juist in de Bordeaux nagenoeg niet en bestaat een Bordeaux wijn altijd uit een blend van diverse druiven. Waarom ze dat doen heeft ook een reden, de cabernet sauvignon heeft bepaalde weersomstandigheden nodig om goed te kunnen rijpen maar het weer in deze streek is niet altijd wat het druifje nodig heeft. De smaak van deze druif geeft dan vaak te hard wijnen zoals dat heet en daarom mengen ze met de rondere smaken en zachte smaak van de Merlot druif. Dit is overigens  de favoriete druif van Ilja Gort.

Wat je nog meer moet weten

Eigenlijk gedijt dit druifje overal maar niet in de Noordelijke gebieden want daar wordt ze niet rijp. Ze hebben een dikke schil en flinke pitten wat zorgt dat de wijn tannine rijk is en dat zorgt er weer voor dat je de wijn lang kan bewaren, opleggen heet dat in vaktermen. De geuren en smaken die de rijpe druif geeft aan de wijn zijn die van zwarte bessen (bessig en sappig), pruimen en bramen en soms ook aroma’s van tabak en chocolade. Bij een minder rijp druifje proef je groene paprika en asperge dus meer groenteachtige smaken. Om de wijn wat zachter te laten smaken en aromatischer    te maken laat men deze wijn vaak rijpen in houten vaten, dat kan variëren van 6 maanden tot misschien wel langer dan een jaar.

Lekker bij

Wijnen van enkel deze druif of met een hoog percentage van deze in de wijn passen voortreffelijk bij rundvlees zoals entrecote en bavette, maar ook bij lamsstoofpotten en bij een niet te versmaden wildpaté van haas, eend of duif. Liever met een blokje kaas? pak dan onze boeren Stolwijker belegen of Kaatjes belegen Noord Hollandse kaas.

 

Bij Kaatje

U ziet het niet bij alle winkels staan maar Kaatje heeft ruim 500 wijnen in assortiment die wekelijks leverbaar zijn. Een aantal huiswijnen en selecties staan in de winkel maar iets specifieks is altijd leverbaar. Op gebied van de cabernet sauvignon hebben we wijnen met deze druif uit Australie, Zuid-Afrika, Frankrijk, USA Californie, Chili en Argentinie, Italie en Nieuw zeeland.

Ook een rosé van deze druif hebben we in huis.

Wij krijgen zin in een glaasje, u ook.

Tot snel bij Kaatje.