wij hebben er kaas van gegeten

Hollands pur sang

Niks zo lekker en bijzonder als kaas van eigen bodem! Super veelzijdig en de moeite waard om te ontdekken. Zeker nu lokaal kopen gestimuleerd wordt bied uw Kaatje de wereld aan Nederlandse kazen.  Wat vindt u zoal bij ons en wat zijn de kenmerken per kaas.

Edammer

De gele bol oorspronkelijk gemaakt van volle melk. Wettelijke bepalingen hebben er voor gezorgd dat er 40% vet in de droge stof moet zitten maar toch is de smaak van de Edammer droger dan die van een ander Gouds type kaas. De bolvorm is kenmerkend maar er zijn ook wel vierkante types op de markt.

Goudse kaas

Werd vroeger gemaakt door Zuid Hollandse en Utrechtse boeren. En Toen? ,toen kwamen de kaasfabrieken en door de komst van deze groeide dit product uit tot een kaas van wereldformaat.

Het is ons bekendste type kaassoort. De kaas ook wel wiel of bol genoemd weegt tussen de 12 en 16 kg en heeft een vetgehalte van 48%. In de leeftijden jong welke romig en zacht is tot aan oud welke pittig en pikant is en snijdbaar tot brokkelig kan zijn.

Onze Kaatje Jans lijn bevat overigens 25 % minder zout dan de gewone Goudse kazen.



Kazen met toevoeging

Dezelfde goudse type kazen worden gemaakt met een keur aan toevoegingen. Van kruiden uit alle windstreken van de wereld, zaden, noten en specerijen.

Van oudsher werd er al kaas met Kruidnagel gemaakt (Friese Nagelkaas) en ook met komijnzaadjes(Leidse kaas) oftewel pitjeskaas. Alle kruiden geven de kaas specifieke kenmerken en naar gelang rijping komen deze smaken op verschillende manieren tot uiting.

Leidse kaas is overigens gemaakt van afgeroomde melk. Leidse kaas uit de fabriek heeft een hoger vetpercentage(40%) dan boeren Leidse (20%).

Gatenkaas

Smaaktechnisch komt er een zoetje en een nootachtige smaak in voor. Karakteristiek zijn natuurlijk de gaten die in de kaas komen door Propionzuur bacterien( lees verder op deze website het verhaal van “allemaal lucht”) , we hebben Maasdammer types zoals dat in vaktermen heet in geitenkaas, Kaatjes Grote gatenkaas en boerenkaas zoals de stolwijker gaten en de Tynjetaler.

Geitenkaas

Wij hebben mooie zacht smakende geitenkazen in alle leeftijden en  met toevoegingen van aardappelschilletjes tot fenegriek en truffel. De kaas wordt gemaakt in zowel verse als harde gerijpte soorten.

Schapenkaas

Totaal anders dan je zou verwachten proef  je niet een geitachtig kaasproduct maar een ronde iets zoete smaak. Schapenkaas is overigens rijk aan eiwitten en bevat meer melkvet dan koemelk kaas.

Texel staat bekend om haar schapenkazen maar ook van Zeeuwse bodem komen kazen met een iets zilte smaak doordat de schapen langs de kustlijn grazen. Het is een kleinschalig product met nog echt een boerenambacht omdat ze veelal op de boerderij worden gemaakt.

Roomkaas

Ook een hot item met alle smeerseltjes en cheese cake varianten die gemaakt worden.

De kaas is eigenlijk een basis van ingedikte wrongel die niet verder rijpt. De kaas heeft een zalvige structuur en een fris maar licht zuurtje. We hebben ze in diverse hoedanigheden in ons assortiment.

Blauwe Kaas

De kaas is niet blauw zoals de naam suggereert maar het zijn jong belegen koemelk en geitenkazen die dezelfde schimmel als een roquefort krijgen toegevoegd. Ze zijn niet zo scherp als die kaas maar vooral smeuig en mild pikant. We hebben Delfts blauw, bleu de Graven, Brabants blauw en Nederblauw.

Aparte vermelding geven we de boerenkazen!

Deze vorm van kaas waar wij bij Kaatje in gespecialiseerd zijn wordt nog op ambachtelijke manier gemaakt op de boerderij. De Kaas bevat vaak minder zout doordat de op boerderij aanwezige bacteriën vaak al smaak bepalend en karakteristieke kenmerken meegeeft.

Bij Kaatje

Houden we graag het unieke boerenkarakter van de kazen intact vandaar onze keuze op rauw-melkse kazen. Kom langs, proef en beleef. Wij weten zeker, u als echte kaasliefhebber bent verkocht.

Tot snel bij Kaatje.