Of je worst lust

Droge worst

 
Vroeger vast onderdeel van een koffietafel in de vorm een door de plaatselijke slachter gemaakte metworst. Tegenwoordig  niet meer weg te denken in de koelkast voor bij de boterham of als onderdeel van de borrel. Kaatje heeft worstjes uit diverse landen, windstreken en regio´s. Van de grotere producent tot lokaler product gemaakt door kleine producenten en worstenboertjes.
Misschien niet voor eenieder even leuk om te horen maar het varken speelt hierin een beduidend grote rol. Namelijk het leeuwendeel van dit soort worstjes worden gemaakt met het vlees van deze gezellige wroeter. Dit beestje wordt natuurlijk al eeuwen gehouden voor het vlees dat ze geven wat per ras ook nogal verschilt in samenstelling van vlees en vet en structuur. Dat zie je terug bij de diverse producten die ervan gemaakt worden. Een gewoon varken zoals wij kennen is bv de Yorkshire wordt gebruikt voor van alles en nog wat maar blinkt echter nergens in uit. Dat ten opzichte van het Spaanse Iberische varken wat veel meer vetstructuur heeft in het vlees, dit ook mede door de voeding dat het beestje krijgt.

Worst

Nederlandse worst verschilt per provincie, Brabant overwegend zachte verse droge worst al dan niet gerookt, Drentse met een pepertje en Fries met een kruidnageltje allemaal wel metworst types. In de mediterrane landen kunnen ze er wat van hoor, Franse ambachtsworstjes met uiteenlopende smaken zoals je daar op het plaatselijke marktje koopt. Spanje met hun fuetec, salchichon en Chorizo´s yammie. In Italie maakt men zo veel verschillende soorten dat je de spoor bijster raakt maar ook uit Duitsland en Hongrarije hebben we super lekkere worst.

 

 

Franse worstjes

Uit de Ardeche hebben we de lekkerste Franse markt worstjes. Grof en eerlijk van structuur met fijne kruiden melanges en toevoegingen. 

We hebben ze naturel maar ook met mosterd, knoflook, walnoten, vijgen, bleu d´Auvergne enz..

Spaanse fuetec en Italiaanse Cacciatore

Een smal langwerpig worstje met een eetbaar velletje, naturel , Iberico, knoflookschilfers, witte peper en kruiden zijn in de meeste winkels van Kaatje te vinden. Je mag dit worstje overigens met vel en al opeten.

Cacciatore is een Italiaanse naam voor jachtworstje. Het heeft een fijne maling en qua smaak is het zachter dan dat van de Spaanse fuet. Het worstje heeft een velletje van houtvezel en is derhalve niet eetbaar.

 

Herz 

Uit Hongarije hebben we Herz salami, dat heeft een sublieme eigen smaak. De Hongaarse salami van HERZ is al meer dan 100 jaar een  begrip. Sinds 1888 word de HERZ salami op traditionele wijze vervaardigd. De beste kwaliteit grondstoffen, het roken boven beukenhoutvuur en traditionele rijping geven de HERZ zijn onmiskenbare  smaak. 

Tot snel bij Kaatje.