Morbier

Morbier

 

De Morbier is een kaasje dat fascineert door de laag zwarte as die in het midden te zien is. Deze oorspronkelijke boerenkaas dankt zijn naam aan de stad in de Jura waar hij ontstaan is, niet ver van Saint-Claude et de Morez. Het is pas in 2000 dat hij bekroond wordt met een gecontroleerde herkomstbenaming – de AOC.

 

Eigenschappen

De kaas wordt gemaakt van zowel rauwe- als gepasteuriseerde koemelk.

De kaas krijgt een rode korst. Kenmerkend is de zwarte ader die, ook nu nog, door de kaas loopt, maar die qua smaak niet veel toevoegt.

Het broertje van de Comté

In vroeger tijden, in de winter, wanneer de koeien minder melk gaven en er daardoor geen Comté gemaakt kon worden, maakten de boerinnen Morbier! De wrongel werd gesneden en de wei verwijderd. Vervolgens werd de kaas in de vorm geperst. Daarop kwam dan een aslaagje om het tot de avond te beschermen tegen insecten en dergelijke. ’s Avonds, als de koeien de hele dag gegeten hadden, werd er weer gemolken en de wrongel van deze melk kwam bovenop de aslaag die op de ochtendwrongel is gestrooid. (de wrongel van de avondmelk zou meer smaak hebben dan de wrongel van de ochtendmelk). Vervolgens ging de kaas in de pers en rijpte hij 2 à 3 maanden in een koude ruimte. Deze traditionele vorm van kaasmaken is overigens verdwenen, maar de karakteristieke aslaag is nog steeds aanwezig.

Welke wijn?

Morbier kan zowel met wit als rood. Bij keuze voor rood neem je het beste een wijn met weinig tannines, zoals een pinot noir  of een rode macon.

 

Bij Kaatje

Vindt je een keur aan buitenlandse kazen. Uit de regio waar de Morbier vandaan komt hebben we ook Comté, Reblochon, bleu de Gex, vacherin Mont d’or niet te vergeten de beroemde Raclette en ook nog edel de Cleron.

Vakantie thuis vieren, haal wat kazen uit de Jura bij Kaatje en maak het recept van de tartiflette wat je op deze website kunt vinden erbij.

Dat wordt smullen!

Tot snel bij Kaatje.