Geheid van de Geit

Lekker? De één vindt van wel, de ander moet er nog aan wennen maar wij zijn fan.

Logischerwijs, geitenkaas wordt van geitenmelk gemaakt, een smaak die je herkent uit duizenden. Van mild en zacht naar krachtig en pittig van smaak. Soms proef je de bok erin zoals men dat zegt als de smaak erg nadrukkelijk en uitgesproken is.

De soorten

Harde en zachte geitenkaas

Op de boerderij of in de fabriek wordt de melk verwerkt tot grofweg twee kaassoorten: de halfharde (net als de typisch Hollandse kaaswielen) en de zachte. Deze keer hebben we het vooral over de zachte soorten.

Wij hebben ze in alle soorten en maten, van krijtig met een korrelige structuur tot romig zacht en zalvig.

Uit alle windstreken en dus uit ons eigen landje, van onze zuiderbuurtjes, de Fransen, en Spanjaarden kortom de keuze is reuze.

Zo zijn er de bekende zachte rolletjes en plakjes, die ideaal zijn om te verkruimelen boven salades, risotto, pizza en voor op brood. Naturel zijn ze al heerlijk (zeker die met een zacht ‘korstje’), maar ook met honing of kruiden ideaal om een gerecht op te fleuren.

Voor de meer avontuurlijk ingestelde lekkerbek bevelen we een lekkere geitenbrie aan of een Frans geitenkaasje met een aslaagje aan de “selles sur cher” een wit en stevig kaasje van binnen en heeft een diepblauwe-zwarte korstje van buiten, afkomstig van de verpoederde houtskool die gedurende het productieproces op de buitenkant van de kaas gestrooid wordt. Op de houtskool bevindt zich een blauwgrijze schimmel. Het oppervlak is bobbelig en de korst is droog. De kaas kan inclusief de korst gegeten worden. De smaak is iets zuur en zout, en een beetje zoet met een lichte hazelnootsmaak. Hij is geschikt voor de kaasplank, in salades en om te grillen

Klinkt al best spannend maar voor echte Goaties kunnen we het niet gek genoeg maken dus kom vooral naar onze winkels en laat het je welgevallen.