14 jan Boerenkaas
Kaatjes Boeren kaas
Onze boerenkazen worden door de boer op de boerderij zelf ter plaatse gemaakt van rauwe melk. Gekoelde ochtend en warme avondmelk wordt met elkaar vermengd en dan kan het warmen en stremmen meteen gaan beginnen. Alle enzymen die de smaak van de kaas bepalen zitten er dan nog in.
Kaasmakerij
De melk gaat in een rvs tobbe of kaaskuip en wordt daarin verwarmd en dan begint het kaas bereiden.
Men voegt zuursel aan de melk toe, dit is een melkzuurbacterie en daarna komt het stremsel erbij. Deze zorgt ervoor dat de wei (het vloeibare gedeelte) en de wrongel(het vaste gedeelte zich van elkaar kunnen scheiden. Dit noemt men het “stremmen”. De wrongel bestaat dan uit grote brokken maar door draaiende en bewegende messen worden de brokken versneden en verdeeld tot hele kleine stukjes.
De wei wordt afgetapt en dan gaat de wrongel in de vaten.
Kruimel of éénstukker
Voor de kenners is dit fenomeen wel bekend maar voor u als consument zeggen die termen misschien niets! Een éénstukker is in feite de wrongel die in 1 stuk uit de tobbe gehaald wordt en in het vat wordt gelegd dan krijg je een stukskaas. Verdeel je nu de wrongel in kleine stukjes “verkruimeld” met de hand in het vat dan krijg je een kruimelkaas. Het verschil is dat na het persen de éénstukker een glad en vast zuivel heeft en de kruimelkaas bestaat uit allemaal fijne luchtgaatjes.
Het heeft dus niets te maken met dat een kruimelkaas een oude kaas is want dat is niet het geval. Je hebt verschillende leeftijden in zowel kruimel als kaas uit één stuk.
Stempel
De kaas krijgt voordat de pers erop gaat een stempel(zegel)met de unieke code en traceerbaarheid van de boer te benoemen en ook of het rauw-melkse kaas, gethermiseerde kaas of het een gepasteuriseerde kaas is. Het persen overigens duurt minimaal 8 uur en tijdens het persen wordt de kaas meerde keren gekeerd. Nu het persen klaar is gaat de kaas voor 5 dagen in een pekelbad om smaak en houdbaarheid aan de kaas te geven. Kaasje uit bad gehaald dan nog een dagje drogen en dan gaan ze op de planken om te rijpen en worden ze dagelijks gekeerd. tevens wordt de kaas geplastificeerd om rijping mooi geleidelijk te laten gaan en indroging te voorkomen.
Bij Kaatje
Houden we graag het unieke boerenkarakter van de kazen intact vandaar onze keuze op rauw-melkse kazen. Kom langs, proef en beleef. Wij weten zeker, u als echte kaasliefhebber bent verkocht.
Tot snel bij Kaatje.